Ahmet Akın: 'İktidar Uluslararası Tahkim Sürecini Durdurmak mı İstiyor?’

11.08.2022

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yerli ve milli olarak sunulan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için iktidarın “Projenin sahibi Rusya” itirafında bulunduğunu belirterek, “Türkiye sınırları içerisinde, kendi topraklarımızda inşaatı devam eden santraldeki anlaşmazlıkla ilgili Londra’daki mahkemeler kararverecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan; daha önce “söke söke alırlar” diyerek savunduğu uluslararası tahkim sürecini durdurmak için mi devreye girdi?” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Mersin’de inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) inşaatında ana yüklenici olan İçtaş’ın sözleşmesinin feshedilmesi konusunda yaşanan gelişmelerin projenin yerli ve milli olduğu söyleminin gerçek olmadığını ortaya çıkardığını anımsattı.

‘İKTİDAR ‘PROJE RUSLARIN’ DEMEK ZORUNDA KALDI’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yaptığı açıklamayla “Projenin sahibi Rusya Federasyonu’na ait burada kurulmuş olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali” ifadesiyle proje üzerinde yerli ve milli olmadığını ifade etmiştir. AK Parti iktidarı; yapılış modeliyle dünya üzerinde bir örneği daha olmayan Akkuyu’nun yerli ve milli olduğu söylemiyle algı oluşturmaya çalışırken; yaşanan bu gelişmeler üzerine projenin Rusya’ya ait olduğunu söylemek zorunda kalmıştır.”

ERDOĞAN ULUSLARARASI TAHKİMİ SAVUNMUŞTU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hafta başında Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne sessiz sedasız bir ziyaret gerçekleştirdiğini kaydeden CHP’li Akın, şöyle devam etti:

“Akkuyu’da sözleşmesinin feshedilmesinin hukuki olmadığını savunan Türk şirketi konuyu Londra’daki tahkim mahkemesine götüreceğini duyurmuştur. Buna göre Türkiye sınırları içerisinde, kendi topraklarımızda inşaatı devam eden santraldeki anlaşmazlıklarla ilgili Londra’daki mahkemeler karar verecektir. Bu gelişmeler yaşanırken; her programı canlı yayınlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hafta başındaki Akkuyuziyaretiyle ilgili kamuoyuna tek bir açıklama yapılmaması manidardır. Cumhurbaşkanı’na eşlik eden Enerji Bakanı da bu konudaki sorulara detay vermenin uygun olmadığını söylemektedir. İktidar temsilcileri Rus ve Türk şirketleri arasındaki anlaşmazlığın giderilmesi için görüşme ve çalışmaların devam ettiğini söyleyerek uluslararası tahkim sürecini engellemek istemektedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce “söke söke alırlar” diyerek Akkuyu’da olduğu gibi gelir garantili projelerde uluslararası tahkimi savunurken, şimdi de uluslararası tahkim sürecini durdurmak için devreye girdiği konuşulmaktadır. Başka bir deyişle Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanlışlığına dikkat çektiği bu uluslararası tahkim uygulamasını bugün AK Parti iktidarının da karşı çıktığı ifade edilmektedir.”