HUKUKİ DARBE GİRİŞİMİNE KARŞI DİRENECEĞİZ

10.11.2023

chp,adana,10 kasım

Cumhuriyet Halk Partisi Adana İl Başkanı Dr. Anıl Tanburoğlu, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin tutumuna sert tepki gösterdi. Yargıtay’ın aldığı kararın siyasi olduğunu ifade eden Tanburoğlu, alınan kararın kanunu tanımamak anlamına geldiğini kaydetti.


Yargıtay 3. Ceza Dairesi Anayasa Mahkemesi, TİP Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay hakkında verdiği ‘hak ihlali’ kararını uygulamak yerine Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Yargıtay 3. Ceza Mahkemesi’nin aldığı bu kararla ilgili, CHP Genel Başkanı Özgür Özel başta olmak üzere, CHP milletvekilleri Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) genel kurulunu terk etmeme ve genel kurulda adalet nöbeti başlattı.


“BÜTÜN KURULLARIMIZLA DİRENECEĞİZ”

Hukukun ayaklar altına alındığını belirten Tanburoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü. “Anayasa Mahkemesinin Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği ‘’Hak ihlali’’ kararını uygulamayan ve Anayasa Mahkemesi’nin yetkisini aştığını belirterek mahkeme üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunan Yargıtay 3.Dairesi, Anayasa Mahkemesini ve anayasayı tanımadığını resmen ilan etmiştir. Cumhuriyet tarihimizde ilk kez bir yargı organı, en üst yargı organına meydan okuyarak ‘’Anayasayı ve hukuku uygulamıyorum’’ demiştir. Alınan karar kalkışmadır, hukuka darbedir. Tüm vatandaşlarımızın bilmesini isteriz ki, yaşananlar sadece bir kişinin özgürlüğü ile ilgili bir dava olmaktan çıkmıştır. Türkiye Cumhuriyetinin ‘’Hukuk Devleti’ ilkesine karşı açık bir darbe girişimi ile karşı karşıyayız. Siyasi partiler, yargı organları, devlet kurumları, sivil toplum örgütleri ve tüm yurttaşlarımızı bu darbe girişimine karşı ses yükseltmeye ve direnişe davet ediyoruz. Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’in liderliğinde milletvekillerimiz dün gece itibariyle, Türkiye Büyük Millet Meclisinde ‘’Adalet Nöbetine’’ başlamıştır. Biz de tüm örgütlerimiz, sivil toplum kuruluşları ve halkımızla birlikte bu darbe girişimine karşı eylemlerimiz ve söylemlerimiz ile direneceğiz. Bizler cumhuriyetin varisleri ve Cumhuriyet kazanımlarının sahipleriyiz. Türkiye’yi hukuk devleti olmaktan çıkarıp kabile devletine dönüştürmeye çalışan sözde savcı ve sözde hakimlerin amaçlarına ulaşmalarına asla izin vermeyeceğiz.”