TÜRKİYE, 2. YÜZYILA YAKIŞIR ŞEKİLDE YÖNETİLMİYOR

06.11.2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Dr. Anıl Tanburoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ekim ayı enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını vurgulayıp, bir açıklama yaptı. Mevcut iktidarın Türkiye’ye yakışır bir yönetim anlayışı içerisinde olmadığını ifade etti.


İKTİDAR KAŞIKLA VERİP, KEPÇEYLE GERİ ALIYOR

İl Başkanı Tanburoğlu, AKP’nin özellikle cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildikten sonra hiçbir zaman gerçek enflasyon rakamlarını şeffaf ve doğru bir şekilde açıklamadığını, açıklanan rakamların talimatlı, makyajlı ve kontrollü olarak tespit edildiğini söyledi.


“Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Ekim 2023 enflasyon verileri, Orta Vadeli Program’daki (OVP) yüzde 65’lik yılsonu hedefinin kağıt üzerinde tutturulması için yeniden ‘talimatlı-kontrollü-makyajlı enflasyon’ hesabına dönüldüğünü gösteriyor” diyen Tanburoğlu şunları söyledi: “ENAG’ın yıllık enflasyon rakamı yüzde 126,18, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) yüzde 73,18, Tüik’in ise 61,36 olarak açıklandı. Açıklanan bu rakamlarla temmuzdaki maaş artışlarının tamamı enflasyonla dar gelirlinin elinden alınmış oldu. Özetle söylemek gerekirse; iktidar, kaşıkla verdiği ücret artışını kepçeyle alıyor.”


AMAÇLARI MEMUR, EMEKLİ VE ASGARİ ÜCRETLİYE DÜŞÜK ÜCRET VERMEK

Enflasyon rakamlarının, iktidar tarafından talimatla belirlendiğini belirten Anıl Tanburoğlu, ”Açıklanan verilere göre, yılın son üç ayındaki aylık TÜFE artışının azami yüzde 4-5 arasında veya daha düşük gerçekleşmesi gerek. İktidar, ‘enflasyonun aylık artış hızı yavaşlayacak, enflasyonda belirgin düşüş 2024 ikinci yarısında başlayacak’ söylemini dillendiriyor. Bu söylemle TÜİK’e daha düşük aylık artış oranı açıklaması yönünde siyasi talimat sinyali veriliyor. Milyonlarca memur, emekliye verilecek maaş zamlarının, asgari ücrete yapılacak artışın gerçek enflasyonun altında tutulabilmesinin alt yapısı hazırlanıyor” diye konuştu.